Biografi 2022

Svarta Sanningar spelar ockult rock med inslag av goth och metal. Deras musik har även beskrivits som ett tyngre och mörkare Kent, med kopplingar till banden Ghost, Opeth och Depeche Mode.

Bandets resa började 2017 med två gamla vänner, ljummen öl och en middag på ett kinahak i Göteborg. Klas Bohlin (sång) och tillika grundaren av gothbandet Beseech, samt Jonas Persson (gitarr) snackade musik och vinylskivor, men var samtidigt sugna på att starta ett nytt band. Svarta Sanningar bildades kort därefter i Borås, i samband med att Mattias Lejon (bas) och Håkan Carlsson (trummor / Beseech), blev en del av den mörka musikaliska visionen.

Svarta Sanningar skriver enbart på svenska och har byggt ett helt koncept kring en fiktiv backstory, där allt kretsar runt ett ockult ordenssällskap med samma namn som bandet. Enligt ryktet befann sig orden på svenska Fjärrö under 70-talet, men ingen verkar veta helt säkert.
» Läs backstoryn

Svarta Sanningar

I november 2018 släpptes första EP:n ”Kapitel 1”. Trots svenska texter fick EP:n mest uppmärksamhet utanför Sverige och i respekterad media som Inferno (Fin), Legacy Mag (Ger), RockHard (Ger), Made in Metal (Esp), Cryptic Rock (USA) och SOS Heavy Metal Radio (Prt).

I början av maj 2021 släpptes singeln och tillika musikvideon ”Kemisk Reinkarnation”. Videon spelades in på Borås Stadsteater i en anrik teatermiljö med stor scen och massiv ljussättning. Detta bidrog till en spännande dramatik som gav låten en extra dimension. Samtidigt förmedlas även en känsla hur det kan vara att uppleva Svarta Sanningar live.

Den 21 maj släpptes Svarta Sanningars andra EP ”Kapitel 2”. Den totala upplevelsen kan sammanfattas som en skräckfilm på VHS och ett H.P Lovecraft-drama på steroider. Låtarna är extremt genomarbetade och ruggigt välproducerade. Allt ifrån artwork till image, samt backstory finslipades till perfektion.

Den 7 oktober 2022, släpptes singeln ”Ritual Deluxe”, en fristående berättelse om ett rituellt experiment som ägde rum på Fjärrö under 70-talet.

Framtiden är allt annat än ljus…

Eftersom bandmedlemmarna har mångårig erfarenhet från musikbranschen, grafisk design och albumsläpp (via bolag såsom Napalm, Metalblade och Despotz) valde bandet att fortsätta på D.I.Y-basis, med några få undantag. Av musikälskare – För musikälskare! Inför releasen av ”Kapitel 2”, inleddes viktiga partnerskap med Republic 66 (Swe) och Grand Sounds PR (Eur). Deras uppgift innebar ett massivt promotionarbete, med syfte att skapa ett stort intresse för Svarta Sanningar.

Fredagen den 11 november 2022, släpps en akustisk version av låten ”Pentagrammet” från EPn ”Kapitel 1”.

2022 & framtiden. Just nu ser Svarta Sanningar över möjligheterna att spela live, men håller också den mörka kraften igång genom att skriva på nästa kapitel. Givetvis är portalen till mörkret alltid öppen, för den som vill göra affärer, inleda samarbeten eller boka spelningar.

E-post: svartasanningar [at] gmail [dot] com eller via Messenger.