Biografi 2024

Svarta Sanningar spelar ockult rock med inslag av goth och metal. Deras musik har även beskrivits som ett tyngre och mörkare Kent, med kopplingar till banden Ghost, Opeth och Depeche Mode.

Bandets resa började 2017 med två gamla vänner, ljummen öl och en middag på ett kinahak i Göteborg. Klas Bohlin (sång) och tillika grundaren av gothbandet Beseech, samt Jonas Persson (gitarr) snackade musik och vinylskivor, men var samtidigt sugna på att starta ett nytt band. Svarta Sanningar bildades kort därefter i Borås, i samband med att Mattias Lejon (bas) och Håkan Carlsson (trummor / Beseech), blev en del av den mörka musikaliska visionen.

Svarta Sanningar skriver enbart på svenska och har byggt ett helt koncept kring en fiktiv backstory, där allt kretsar runt ett ockult ordenssällskap med samma namn som bandet. Enligt ryktet befann sig orden på svenska Fjärrö under 70-talet, men ingen verkar veta helt säkert. Den totala upplevelsen kan sammanfattas som en skräckfilm på VHS och ett H.P Lovecraft-drama på steroider.
» Läs backstoryn

Svarta Sanningar

I november 2018 släpptes första EP:n ”Kapitel 1”. Trots svenska texter fick EP:n mest uppmärksamhet utanför Sverige och i respekterad media som Inferno (Fin), Legacy Mag (Ger), RockHard (Ger), Made in Metal (Esp), Cryptic Rock (USA) och SOS Heavy Metal Radio (Prt).

I början av maj 2021 släpptes singeln och tillika musikvideon ”Kemisk Reinkarnation” som är inspelad i en anrik teatermiljö med stor scen och massiv ljussättning. I videon förmedlas även en känsla hur det kan vara att se Svarta Sanningar live.

Den 21 maj släpptes Svarta Sanningars andra EP ”Kapitel 2”. Allt ifrån artwork till image, samt backstory finslipades till perfektion. Inför releasen involverades även Republic 66 (Swe) och Grand Sounds PR (Eur) i promotionarbetet.

Under 2022 gav Svarta Sanningar ut två singlar. Först ut var ”Ritual Deluxe”, en fristående berättelse om ett rituellt forskningsexperiment som ägde rum på Fjärrö under 70-talet. Därefter spelade man även in en akustisk och lågmäld version av låten ”Pentagrammet” från EPn ”Kapitel 1”.

2023 tillbringades mestadels i Svarta Sanningars högkvarter, där fokus varit att jamma och skriva nytt material.

Framtiden är allt annat än ljus…

2024. Just nu ser Svarta Sanningar över möjligheterna att spela live, men håller också den mörka kraften igång med att färdigställa inspelningen av nytt material. Givetvis är portalen till mörkret alltid öppen, för den som vill inleda samarbeten eller boka spelningar. I grunden är Svarta Sanningar ett band som gör det mesta D.I.Y – av musikälskare för musikälskare.

E-post: svartasanningar [at] gmail [dot] com eller via Messenger.