Intervju i Rockbladet.se

20/05/2021

Svarta Sanningar: Känns som ett smart drag att släppa musik nu

Svarta Sanningar är aktuella med sin nya EP, Kapitel 2, och Rockbladet tog ett snack med bandets sångare Klas Bohlin och basist Mattias Lejon.

Borås-bandet Svarta Sanningar har jämförts med storheter som Kent, Ghost och Opeth. Det ockulta postrock-bandet bildades 2017 i Borås, men tankarna väcktes på en kinarestaurang i Göteborg, där sångaren Klas Bohlin och gitarristen och låtskrivaren Jonas Persson snackade om musik i allmänhet och lät sina kreativa planer både uttryckas och ta form. Ett år senare såg Svarta Sanningar dagens ljus i samband med releasen av deras första EP.

–   Svarta Sanningar är det första musikprojektet jag medverkat i där låtarna är på svenska. Vi ville få till lite edge i texterna och hitta ett för oss, nytt sätt att uttrycka oss på. Inom vår genre, är svenska inte så vanligt, vilket gav helheten en annan dimension. Texterna var också startskottet för den backstory vi byggt upp kring bandet, säger Klas Bohlin.

I korthet kretsar hela bandets koncept kring en fiktiv backstory om ett ockult ordenssällskap vid namn Svarta Sanningar, ett sällskap vars mörka historia sträcker sig ända tillbaka till 70-talet. Klas och Mattias förklarar att när de påbörjade sitt musikaliska arbete var man överens om att det behövdes en fiktiv värld för att få ihop en röd tråd, som kunde följas genom bandets låtmaterial. En stor del av inspirationen har de fått från olika skräckfilmer och tv-serier och idag har Svarta Sanningars historia fått eget liv, vilket möjliggjort för bandet att spinna vidare på sitt koncept.

–  Det är väldigt kul att vara en del av detta band, som har en ständig mystik kring sig. När vi spelar live är det alltid svart kostym som gäller. Det ska vara stämningsfullt, stilrent och mörkt. Musiken ska locka fram suggestiva känslor hos lyssnaren, men samtidigt ska låtarna vara öppna för tolkning även för dem som inte är insatta i vår backstory, säger Mattias.

Bandets första EP, ”Kapitel 1” (2018), fick en del uppmärksamhet även utanför Sverige, och den 21 maj är det dags för uppföljaren som givetvis går under namnet ”Kapitel 2”. Klas och Mattias förklarar att de levt med det kommande materialet i drygt ett års tid och att tiden nu är mogen.

–  Musiken var klar i juli förra året men vi kände att materialet förtjänade mer tid, både vad det gäller bildspråk och det musikaliska. Vi har jobbat mycket med detaljer, allt ifrån strategier, videoinspelningar och annat grafiskt. Vi är några i bandet som har erfarenhet av att jobba på kommunikationsbyrå, vilket såklart underlättar vårt arbete. Mattias är illustratör, Jonas är motion graphic designer och jag har en bakgrund som art director. Vi är duktiga på olika bitar inom skapandet och kompletterar varandra, säger Klas.

När undertecknad påpekar att det låter som bandet har ett gediget lagarbete instämmer både Klas och Mattias till fullo. Men hur går tankarna kring att som nytt band släppa musik under en pågående pandemi?

–  Vi har fört den sortens diskussion med oss själva, om vi borde vänta med release just på grund av pandemin. Dock så tänker jag att det kanske är just nu, under dessa omständigheter, som man har chansen att sticka ut lite. När pandemin väl släpper så är det nog snarare så att det är de stora och etablerade banden som tar allt utrymme. Därmed kändes det som ett smart drag för oss att släppa musik nu, säger Klas.

Vad kan vi förvänta oss av “Kapitel 2”? Är det en naturlig fortsättning på “Kapitel 1”?

–   Jag skulle säga att det är en naturlig fortsättning. Vi har gått åt det mer progressiva hållet samtidigt som vi har blivit mörkare. Dock så är vi säkra på att om man har lyssnat in sig på ”Kapitel 1”, så kommer man fortfarande känna igen sig. ”Kemisk Reinkarnation” var en tydlig singel, men resten av ”Kapitel 2” innehåller mer metal, tempoväxlingar mellan lugnare och hårdare partier, samt att låtarna är längre, säger Mattias.

Förväntningarna inför denna release är stora och både Klas och Mattias hoppas på att ännu fler ska få upp ögonen för Svarta Sanningar i och med med denna EP. Förhoppningsvis blir det enklare att komma ut på framtida spelningar.

–  Jag längtar efter sköna weekends med de här gubbarna, att få spela och möta publik igen. I övrigt kommer vi även påbörja arbetet med ”Kapitel 3”, säger Klas. Mattias flinar och tillägger: Det är med skräckblandad förtjusning man släpper ny musik, men vi fick många lovord för singeln och känner att det ska bli spännande att se och höra mottagandet på resten framöver.

Klas och Mattias avslutar med en hälsning till Rockbladets läsare: ”Vi hoppas att ni kommer finna ”Kapitel 2” intressant, särskilt om ni är fans av mörkare musik. I övrigt får ni gärna följa oss på sociala medier och lämna feedback, det tycker vi om. Vi hoppas även att vi ses ute vid scenerna i framtiden”.

Missa inte släppet imorgon, allt finner du på denna länk.

Publicerad på Rockbladet.se

SKRIBENT: André Millom (andre.millom@rockbladet.se)
INTERVJU: Klas Bohlin & Mattias Lejon, Svarta Sanningar
AKTUELLA: Med EP:n “Kapitel 2”.