Slavestate


Kvartetten Svarta Sanningar beskriver sig som ett ockult rockband med inslag av goth och metal, och jämför sig själva gärna med så väl Kent och Ghost som Danzig och The Mission. Med en sådan beskrivning kan det ju verkligen bli både glimrande och platt fall, och allt däremellan. Jag har själv aldrig hört bandet tidigare, men när de nu släpper singeln ”Ritual Deluxe” fredag den sjunde oktober var det väl kanske helt enkelt ämnat att jag skulle lyssna på den.

Svarta Sanningars musik bygger på ett koncept, där handlingen som borde avhandlas i ett helt eget kapitel utspelar sig runt ett ockult ordenssällskap. Jag har ju som sagt ingen erfarenhet av bandet, men jag gissar att ”Ritual Deluxe” är utmejslad för att passa in i nämnda berättelse, men jag får väl anta att så är fallet. Både Klas Bohlin (sång) och Håkan Carlsson (trummor) härstammar från gamla svårmodiga Boråsbandet Beseech, och det är väl en bra utgångspunkt för hur det här faktiskt låter.

Det är väldigt mycket nittiotalsgoth, helt i klass med exempelvis ett Theatre of Tragedy utan Liv Kristine, eller ett Paradise Lost i sina allra mest melodiösa stunder – om än med poptänket hos redan nämnda Kent eller Ghost lite mer i fokus. En inte alls ovälkommen ny bekantskap inför kommande höstmörker!

Svarta Sanningar spelar live på Sticky Fingers i Göteborg lördagen den 15 oktober, tillsammans med Canis Lupus och Z73.